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Price movements during the Construction Phase 

Question 1:  

Eurostat does not provide a clear answer to the question asked. The answer appears to be 

saying that indexed price movements during the construction phase are neutral to the 

statistical treatment: “the authority can take or share the risk of movements in construction 

prices …. without any impact on the statistical treatment of PPP.” I do not agree.  

If construction costs are indexed, I do not understand why this does not affect Eurostat 

assessment of the risk to the government. Indeed, the similar stance taken on operational cost 

– neutral impact on statistical treatment, appears to me to be contradicted in the answer to 

question 11 regarding interest rates – see ahead.  

Indeed, the answer seems to contradict its own 10%, 33% and 50 % rules. What happens if 

the indexation results in construction costs that breach these rules. One could easily envisage 

a situation whereby a government sets up a scheme with built in indexation that meant that 

the initial assessment was that the PPP should not be in the government balance sheet but 

would be majority financed by government when the indexation kicked in. 

I would be grateful if ONS staff could outline their interpretation of the Eurostat answer.  

Assessing a contract change 

2   Agree that a new revised contract should necessitate a reassessment of the original 

decision.  

Type of asset (Chapter 2) 

3. Okay. 

Revenues received by government from the project (Chapter 2) / Third party revenues from 

the asset (Theme 5.5) 

4. Do not agree.  

I see the distinction Eurostat is making between use of the asset and services delivered from 

the asset. However, it appears to me a false distinction and directly contradicts 2008 SNA 

paragraph 22.156: this clearly states that a government might use a PPP asset as an input to 

its own provision of services, which according to the clarification paper should not be taken 

into account when judging the rewards from a PPP project.  



To give an example from the paper: if the authority receives tuition fees for education 

services provided from the PPP project this does not count as a revenue reward from the PPP 

asset according to the table, but if the government rents out the PPP asset to a third party to 

receive tuition fees and pays the government a fee for doing so it does count as a reward. It is 

easy to see how governments could manipulate this distinction.  

A similar fine distinction from the examples is that fees the government receives from a road 

built is regarded as a reward but fees received from patients from a PPP hospital are not – but 

in both cases the government is providing a service.  

So, for the examples 2, 6 and 7 in the table, I disagree with “no” and would say “yes.”  

5. Okay 

6. Okay 

7. Okay  

Design and construction of the asset (Theme 2) 

8. There are various strands to this answer.  

I disagree with the proposal in the first paragraph that payments by the Partner for costs 

incurred by the Authority for site investigations and site preparation works would not 

influence the statistical treatment. These are direct costs borne by the government and if 

compensated by the Partner reduce the costs (risks) for the government.  

While not clearly stated, the second and third paragraphs of the answer imply that if the 

Authority is compensated for site preparation and such like costs undertaken on behalf of the 

Partner – it is the Partners own design etc, then this does affect the statistical treatment unlike 

if the Authority is compensated for the costs arising from the Authority’s own design, in 

which case Eurostat is “likely” to view “as a loan.” Again, a very fine distinction is being 

drawn that could be open to manipulation. 

Operation and maintenance of the asset (Theme 3) 

9. Okay 

Changes in law (Theme 8) 

10. According to the Eurostat manual (theme 8 page 84), whether changes in the law impact 

the statistical treatment depends on whether the change in the law was foreseeable at the date 

of signature or not. The answer does not bring out this point.  

Interest rate adjustments (Theme 14.2) 

11. I agree but the logic of the answer appears inconsistent with theme 5.4, explained in 

question 1: that indexation of operational payments do not affect the statistical treatment. 

Interest costs are operational costs, yet these cost fluctuations do affect the statistical 

treatment according to the answer.  



Government financing (Theme 14.4) 

12. Okay 

13. Okay 

14. Okay 

15.Okay 

16.Okay 

17. Okay.  

18.Okay. The paper does not explain why EU grants are netted off the provision of funds for 

capital expenditure but not for operational expenses. I would agree with this approach on the 

grounds that for the former there is a positive impact on risk/reward through government net 

worth unlike the latter.  

19. No comment. Need more explanation to fully assess.  

 

 


